Hoe het coachen nog leuker werd

Hoe het coachen nog leuker werd

Ik heb verschillende opleidingen gevolgd. Van cursussen tot universiteit. Mooie theorieën en interessante denkwijzen bestudeerd. De meeste ‘vaardigheden’ die ik kreeg aangereikt zoals ‘goed luisteren’ en ‘empathisch zijn’ klonken mooi maar gaven niet aan hoe ik dat moest doen. Voor mij bleef het soms wat zweverig en vaag. Bij toeval kwam ik in aanraking met NLP. Grote verwarring: kon het zo makkelijk zijn? Ja en nee. “Ja, als je het door hebt, heb je het door” (zou Johan Cruijff zeggen) en nee, want soms is het nodig om een slag dieper te gaan. Want als het ècht zo makkelijk zou zijn, waarom heb je dan een coach nodig? Soms is er iets wat je tegenhoudt. Soms ben je er zelf niet van bewust of levert het oude gedrag je nog iets op. Daarom houd je het gedrag (soms onbewust) in stand.

NLP gaat over het HOE. Het werkt en levert resultaten op. Het is een instrumentarium dat veel verder gaat dan trucjes. Het mooier is dat het je werk (en je privéleven) nog zinvoller maakt.

Rolmodellen

In mijn leven ben ik op verschillende curciale momenten een wijs persoon (in de rol van een professionele coach/therapeut/adviseur) tegengekomen op mijn levenspad. Waarschijnlijk is dat voor mij onbewust een drijfveer geweest om ook het coaching- en trainingssvak in te gaan. Als ik zo terugkijk, is het nooit een bewuste keuze geweest. Vanuit verschillende creatieve, coördinerende en leidinggevende functies rolde ik in de (bege)leiding. Ik merkte dat ik er lol in had om anderen krachtiger/sterker/beter te maken. Ik zag hen groeien en ik voelde me (nog steeds trouwens) vereerd dat ik erbij mocht zijn.

200%

Mijn werk is mijn roeping, het heeft mij gevonden. Ik doe het met hart en ziel, voor meer dan 200%. Er waren tijden dat ik niet te stoppen was, non-stop bezig met anderen. Totdat er iets gebeurde, er knapte iets in me en mijn wereld stortte in. Het ergste wat ik me kon voorstellen, gebeurde: ik had geen ruimte meer voor anderen. Ik kon niet meer werken. Wat nu. Na een tijd van zoeken, vond ik mezelf weer en had een belangrijke les geleerd: IK ben de belangrijke persoon in mijn leven. Als ik anderen wil begeleiden, moet ik allereerst goed voor mezelf zorgen. ‘Goed voor jezelf zorgen’, kreeg een andere betekenis. Ik riep het al jaren tegen mijn coachees en nu was (en is) het mijn credo geworden. Alleen.. het is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat, goed zorgen voor jezelf

 

Coaching 2.0

Voor mij betekende het een andere manier van werken. Al vroeg was ik er achter dat ik van comfort houd. Ik rijd graag rond in een mooie (snelle) auto en in de trein zit ik graag 1ste klas. Lang heb ik reizen leuk gevonden, totdat ik voor mezelf begon. Toen kwam ik er achter dat reistijd geen declarabele uren zijn. Natuurlijk kan ik zaken voorbereiden of telefoontjes plegen (of zelfs uitrusten) alleen op deze manier kwam ik niet aan een comfortabel inkomen.

Hoe zorg ik dat ik succesvol, gepassioneerd en resultaatgericht blijf, tijd overhouden voor mezelf en een goed inkomen verdien om prettig te leven? Mijn ontdekking: Door op een andere manier dus veel gestructureerder en effectiever te gaan werken en wel online. Want zo bepaal ik zelf, wanneer en waar ik aan de slag ga. Het geeft mij enorme vrijheid en daardoor ben ik nog leuker en bevlogener persoon geworden, eentje met tijd voor familie, vrienden, hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Nog steeds is dit voor mij het toppunt van luxe!