Blog

Wanneer werk jij aan je ontwikkeling?

In Zuid-Afrika is het verkeer echt een uitdaging. Het eerste advies dat ik hier kreeg was: ‘Expect the unexpected’ (verwacht het onverwachte). Een weg die plotseling stopt of overgaat in een gravel road (of nog erger). Een diepe kuil in de snelweg is absoluut niet vreemd.

Kortom het wegen netwerk is een drama om maar te zwijgen van de kwaliteit. De wegen zien eruit als een gatenkaas, vol kuilen en scheuren. Vooral rijden in de ochtend- en avondspits is echt een uitdaging. Mijn motor laat ik dan liever thuis staan. Het verkeer is één grote chaos. Iedereen wil flink door tuffen. Het maakt niet uit hoe: via de berm of middenstrook. Je wordt links en rechts ingehaald. Een plotseling u-turn. Het maakt niet uit, als het maar snel gaat. Niemand wil wachten.

Meer wegen en beter asfalt lijkt het fileprobleem op te lossen. Alleen wat me opvalt is dat er veel tijd, geld en energie wordt gestoken in de aanleg van nieuwe wegen. Het onderhoud wordt vergeten. Eens in de zoveel tijd wordt er besloten om een inhaalslag te maken. Of liever gezegd doen ze een poging, want het inhalen op onderhoud is nagenoeg ondoenlijk. Als het verval te groot is geworden, is het repareren een bijna onmogelijke opgave. Ze moeten weer bij het begin beginnen.

 

Het dak repareren terwijl het regent

Ook wij hebben soms de neiging niet te kijken naar onderhoud, maar ons te richten op nieuw, meer en anders. Daarmee verwaarlozen we onze kennis, ons lichaam en onze geest en houden we ons zelf niet fit. Pas als de gatenkaas in ons echt een probleem wordt, dan gaan we op zoek naar hulp. Duidelijk een gevalletje van ‘het dak maken terwijl het regent’.

 

Houd de zaag scherp
Soms hebben we het zo druk met van alles en nog wat, dat we vergeten om investeren in onszelf. Misschien ken je het boek van Stephen Covey wel: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Hierin beschrijft hij hoe we van vanuit persoonlijk leiderschap de kwaliteit van ons leven (zowel zakelijk als privé) kunnen verbeteren. De zevende eigenschap noemt hij: Houd de zaag scherp. Hij begint met een parabel:

Een wandelaar komt in het bos een man tegen die koortsachtig een ​​boom probeert om te zagen.

“Wat ben je aan het doen?” vraagt de wandelaar geïnteresseerd.

“Zie je het dan niet?” roept hij geïrriteerd. “Ik zaag deze boom om”.

“Je ziet er uitgeput uit!”, reageert de wandelaar. “Hoe lang ben je er al mee bezig?”

“Meer dan vijf uur,” antwoordt hij, “en ik ben doodop! Dit is echt heel hard werken”.

“Nou, waarom neem je niet een paar minuten pauze en slijp je die zaag?” vraagt de wandelaar belangstellend. “Ik weet zeker dat het dan veel sneller zou gaan.” zegt de wandelaar opbeurend.

“Ik heb geen tijd om de zaag te slijpen,” antwoordt de man vastbesloten. “Ik ben te druk met zagen!”

 

Ons belangrijkste instrument
Dit verhaal gaat over ons. Hoe zit het met jouw onderhoud? Hoe scherp houd jij jouw zaag? Nog wat aan gedaan de laatste tijd of ben je al behoorlijk in verval? Neem de tijd en bedenk wat jij nodig hebt om fit te blijven. Als coach ben je je eigen instrument. Natuurlijk hebben we altijd een denkbeeldige gereedschapskist vol technieken, werkvormen, methodieken, gereedschappen e.d. bij ons. En toch zijn wij zelf ons belangrijkste instrument.

 

Zuurstofmaskers

Persoonlijk leiderschap houdt in dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Het is net zoals de sterwardessen in het vliegtuig zeggen tijdens het veiligheidspraatje: “Als de luchtdruk in het vliegtuig wegvalt, vallen er zuurstofmaskers uit het plafond, reis je met een kind: zet dan eerst het masker bij jezelf op en dan pas bij je kind”.
Met andere woorden zorg eerst voor jezelf en dan pas voor de ander. Niet omdat je egoïstisch bent. Nee omdat jij niets kunt doen voor de ander als het niet goed met jou gaat. Goed voor jezelf zorgen is dus een vereiste voor elke coach. Niet altijd even makkelijk, zeker omdat we vaak coach zijn geworden om anderen te helpen (en ons zelf liever op de achtergrond plaatsen). Toch?!

 

Repareer het dak als de zon schijnt.

Haal het beste uit jezelf door te blijven investeren in jezelf. Er zijn vele manieren om dit te doen. Bijvoorbeeld door het regelmatig te lezen van inspirerende blogs, artikelen, boeken, het luisteren naar podcast, het kijken naar Tedx Talks, het sparren met andere professionals. Of je kunt kiezen voor een intensiever variant: een (online) opleiding.
Ook wij staan tijdens onze NLP opleidingen stil bij het onderhoud. Natuurlijk leggen we ook nieuwe wegen aan en we knappen we de bestaande wegen op. Zodat je weer lekker filevrij, blij en vol vertrouwen je reis kan vervolgen. Benieuwd hoe we jouw zaag scherp kunnen houden, plan vrijblijvend een afspraak in.

r

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 tips om warm, persoonlijk en effectief te communiceren

Benieuwd hoe jij online toch warm, persoonlijk en effectief kunt communiceren?

Download gratis het e-book met de 9 tips.

 

© 2018 School voor online coaching

Powered by RAM ICT Services